Főcím - Alcím

Kereszt-utak
Keresztül-kasul a csereháton

Információ: kerekparosvandor[kukac]sztmi.hu e-mail címen.


Bringás Vándortábor
részletek: https://www.bringasvandor.hu
Jelentkezés
fas fa-route

Táv
215 km

far fa-clock

Időtartam
7 nap / 6 éjszaka

fas fa-biking

Eszköz
kerékpár

1. nap
Edelény - Irota

A csoport Edelénybe, a Bódva-völgy fővárosába érkezik, ott is a Szent Miklós Görögkatolikus Iskolába, ahol le lehet rakni a csomagokat, felvenni a bringákat, a technikai pólót, mindenki megkapja a saját kulacsát, aztán egy kis bringabeállítás és gyakorlás után jön a bemelegítő túra. Azonnal a Cserehát szívébe indulunk. Irota csendes kis falu, kis forgalmú úton, kellemes tekeréssel másfél-két óra alatt oda lehet érni. Míg odaértek, a csomagok is odaérnek a szállásra. Irotán, az ősi ruszin településen Szent Miklós védelme alatt pihenhettek az ott található erdei iskolában.

Szálláshely


Irotai Erdei Iskola

3786 Irota, Petőfi Sándor út 102.

Programok

Irotai Görögkatolikus templom, Ruszin falu túra, gyalogtúra a Cserehát legmagasabb csúcsára, a kecskepadra

2. nap
Irota - Szendrő

Átkerekezve a Cserehát lankáin az ősi templomok árnyékában megpihenve ismerhetjük meg az itt élők mindennapjait. Majd megyünk mint a Meszes a Rakacai-tó partján található szálláshelyre, de útközben felfrissülünk a Meszes falu határában feltörő ásványvíz forrás hűsítő vizéből.

Szálláshely


Strandrét

3752 Szendrő, Kovács út 1-3.

Programok

Szendrői vár, vártörténeti múzeum, iskolatörténeti múzeum, kékfestő ház

3. nap
Szendrő - Bódvaszilas

Indulás Szendrőről az Esztramos lábáig, ahol egy rövid időre megválunk a kerékpártól és felsétálunk az Esztramos tetejére. Az Esztramos-hegy az Aggteleki Nemzeti Park része, a hegy mélye rejti a híres- nevezetes Esztramos barlangot, amelyet kőbányászat során fedeztek fel. Újra nyeregbe pattanva a Bódvaszilasi református közösség szálláshelyére kerekezünk.

Szálláshely


Menedék Ökoturisztikai Központ és Szállás

3763 Bódvaszilas, Petőfi Sándor utca 11.

Programok

Szalonnai árpád kori templom, Esztramos hegyi túra, ha az időbe belefér, akkor Via ferrata.

4. nap
Bódvaszilas - Viszló

A negyedik napi utunk áthalad Bódvalenkén, ahol falfreskókon keresztül bepillanthatunk a romák hiedelemvilágába és megkóstolhatjuk a hagyományos kenyerüket, a vakarót. Innen tovább indulunk a magasabb hegyek irányába. A felvidék peremén található Szádelői-völgyön keresztül térünk vissza a szelíd, lankás Cserehátba. Drótszamarunkon fáradtan de élményekkel gazdagon érkezünk Visz-ló-ra (Viszló).

Szálláshely


Viszlói Hagyományok Háza

3825 Viszló, Fő út 13.

Programok

Tornaszentandrási ikerszentélyes katolikus templom, Bódvalenke freskófalu, Hidvégardó, Szádelői-völgy, Tornaszentjakab kápolna

5. nap
Viszló - Gagyvendégi

A viszlói-patak egyenesen elvezet bennünket a Cserehát bazilikájához, a Rakacán található Görögkatolikus templomhoz. Innen megerősödve folytatjuk utunkat a fátlan Szászfa felé, majd Keresztétére kanyarodva gyönyörködünk a levendula mezőben és az ország egyik legszebb 1920-as években épült iskolakápolnájában. Nyeregbe pattanva néhány kilométer múlva újra a felvidék határán találjuk magunkat. Majd kiderül, hogy le”Szemere”dek Fulókércs előtt és, hogy Fájon fáj-e már valamink? A Fájiak kastélyának megtekintése után árkon-bokron keresztül megyünk, hogy vendégül lássanak bennünket Gagyvendégiben.

Szálláshely


Vendéghy-kúria

3816 Gagyvendégi, Báthori utca 7.

Programok

Rakacai Görögkatolikus templom, Keresztétei iskolakápolna, levendulamezők, Szemere-Pallavicini kastély, Fáy-kastély

6. nap
Gagyvendégi - Edelény

Gagyvendégiben minden fáradalmat kipihenve Rákóczi nyomdokait követve érünk el Felsővadászra, majd Kupán várunk és kupán “vágunk”. Ezt követően irány Lak, ahol a parton lehagy”Lak”. Majd Hegymeg, majd még egy hegy és már ott is vagyunk Damakon. Tán Sáppusztán át vár ránk Edelény, nem feledvén eme fergeteges tekervényt.

Szálláshely


Szent Miklós Görögkatolikus Iskola

3780 Edelény, Borsodi út 36/b

Programok

Támogatók

Image
Image
Image