Művészeti Iskola

A tűzzománc technikájával ismerkedtünk...

Az utóbbi két hétben, előzetesen megrajzolt tervek alapján, apró tűzzománc képeket készítettek a grafikus növendékek. Az első próbálkozások - tervezéstől a lemezek égetéséig - képes beszámolóját lehet megtekinteni a galériában. A tűzzománc ősi technikájáról itt lehet bővebben tájékozódni (Forrás: Wikipedia).

Simon Andrásra emlékezünk

Március 23-én hajnalban elhunyt Simon András. A grafikusművész iskolánkba szinte hazajáró vendég volt. Éveken át gazdagította grafikus növendékeink lelkét és művészi repertoárját. Számos alkalommal készítettünk vele közösen képet, amelyre egy-egy grafikáját saját kezűleg rajzolta. Ezzel a rövid filmmel kívánunk emlékének adózni.

Hidegtű technika

A hidegtű vagy pusztatű technika egy mélynyomású sokszorosító grafikai eljárás. A vonalas rézkarchoz és a rézmetszethez hasonló, de itt a fémlemezre nem vésővel metszik, hanem hegyes acéltűvel karcolják a rajzot, és a rézkarctól eltérően nem alkalmaznak savat a vonalak mélyítésére. A grafikus növendékeink ezzel az eljárással ismerkedhettek meg ezen a héten. Annyi "könnyítést" vezettünk be, hogy rézlemez helyett 0,8 mm vastagságú plexiből készült a vonalrajzolatot hordozó dúc, aminek sokkal könnyebb a megmunkálása, mint a fémdúcnak. Sokszorosító grafika esetében általánosságban elmondható, hogy minél keményebb a dúc alapanyaga, annál nagyobb példányszám nyomtatható segítségével. Míg a papírdúc esetében 1-2 tucat egyforma nyomat készíthető, addig linó esetében akár 50-100 példány is. Rézlemezről általában 150 nyomat készíthető, de a sűrű, kemény acéldúc segítségével akár 1000 példány is kikerülhet a prés alól. Igaz, hogy fémdúcok esetében sokat segítenek a megmunkálásban a vegyi eljárások (savval, sóoldattal való vonal-maratás).

A legújabb hidegtű dúcokból készült olajnyomatok láthatók a galériában, valamint az elkészítés fázisai.

Linometszés

Ezen a héten újabb grafikai eljárással ismerkedtek meg a festészet tanszakos növendékek. Linómetszetek készültek. A linómetszés egy sokszorosítógrafikai eljárás. Alapvetően arról van szó, hogy egy linóleumlapból speciálisan erre a célra készült késsel kimetsszünk valamilyen mintát, amit sablonnak (dúcnak) használunk, majd ezen dúc segítségével nyomatokat készítünk – tehát lényegében úgy működik, mint egy pecsételő. A munkafolyamatról látható a cikkben egy kis képes ízelítő.

Papírmetszés

A grafika és festészet tanszakos növendékek papírmetszeteket készítettek. A tervek először papírra kerülnek ceruzával, majd a speciális (műnyomó) kartont egy éles pengével kivágják. Ez az úgynevezett dúc, amiről a nyomat készül egy présgépben. Azok a részek, amiket a kész grafikán fehér tónusban szeretnénk látni, eltávolításra kerülnek. Ezután egy speciálisan magasnyomáshoz (linó, papír) gyártott vízbázisú festéket henger segítségével felhordanak a műnyomó kartonra. A présgépbe helyezve a dúcot és rá egy papírt, nagy nyomáson átviszik a festéket az üres lapra. A sokszorosítógrafika ezen ága a magasnyomás, ezen belül a papírmetszet. Dúconként kb. 50 példány nyomását lehet így elvégezni. A kész nyomatok szignózásra kerülnek, valamint az alkotó ráírja a mű címé, és sorszámát.

#Mida-Gyurán Léna

Grafika és festészet tanszakos növendékünk, Mida-Gyurán Léna (7.c) munkáiból nyílt kamarakiállítás az "A" épület tetőtéri galériájában. A munkái most textil-jelmez-ruhavázlatok. Különleges színharmóniákra, helyenként meglepő színdinamikai elképzelésekre láthatunk bátor példákat. Figyelemre méltó tehetség, akinek gratulálunk szorgalmához!

Tanév végi zenei gála volt...

2023. május 24-én, szép zenei összeállítással zárta a tizedik tanévét a művészeti iskola. A közel húsz fellépő citera, népi furulya, klasszikus furulya, oboa és zongora hangszeren mutatták be főtárgyi felkészültségüket.

Felkészítő tanáraik:

Fazekas Melinda (klasszikus furulya, oboa)
Halmai Attiláné (zongora)
Juhászné Drabik Tünde (citera, népi furulya)
Kerényiné Kiss Andrea (szolfézs)

Néptánc bemutató a Tánc Világnapján

Néptáncos növendékeink bemutatót tartottak a Tánc Világnapja alkalmából.
Felkészítő tanárok:
Béres Zsuzsanna
Elekné Holló Hilda
Váradi Szabolcs
Tóthné Béres Mária
Göcz Roland

 

Tűzben születve...

Grafikai csoportjainkban, évről-évre rendszeresen foglalkozunk kerámiaművességgel. Kicsiktől a nagyokig, minden növendékünk szívesen foglalkozik ezzel a szép, hagyományos nyersanyaggal, az agyaggal. Tanulóinkkal elsősorban formázó agyagot használunk. Ennek magas samott-tartalma lehetővé teszi, hogy a hirtelen és nagy hőingás se repessze meg a kemencébe rakott, vagy onnan kikerülő munkákat. Kísérleteztünk azzal is, hogy eltérő hőmérsékleten égettük a plasztikákat (960-1100 fok), így eltérő színárnyalatú végeredményt kaptunk. Különféle mázakat is használtunk a munkák elkészítése során. A képgaléria, az utóbbi 1-2 év néhány szép darabját villantja fel készítés közben, illetve elkészült állapotban.