Határtalanul 2023 - Történelmi és természeti kincsek felfedezése Szlovéniában 2.nap

2.nap Ljubjana - Celje
 

A szlovén fővárosba Ljubljanába utaztunk. Városnézésünk során érintettük a  népi szecessziós házat, Preseren szobrát és egy ferences templomot. A kongresszusi teret a helyiek  Csillag parknak is hívják , ahol a következőket tekintettük meg: a Hármas hidat , amely központi része a fővárosnak.

Augustus császár által épített fal maradványait, a szlovén kormányzat épületeit. Visszafelé a középkori piactéren és a Sárkány hídon keresztül jutottunk el a ljubjanai várig.

A várhoz a csoport tagjai felvonón keresztül jutottak fel. Nagy élmény volt számukra. Itt raboskodott 1849-ben gróf Batthyány Lajos, emlékplakettjét megkoszorúzva imádkoztunk.

Fakultatív kiállításokat tekintettünk meg és egy rövidfilmet a vár történetéről magyar nyelven. A tartalmas program után visszafelé Celjébe tértünk be és megtekintettük a Cillei család központját egy gyönyörű középkori várat.

Ezután hazatértünk Mariborba a szállásra. A vacsorát követően esti városnézésen vettünk részt, melynek legfontosabb állomásai az óvárosi főtér, a második világháborús emlékmű, illetve a világ legidősebb termő szőlőtőkéje volt. Ebből Tokaj és Keszthely városok is kaptak ajándékba termő oltóvesszőket.

A program a Határtalanul (HAT-KP1-1-2022/1-001451) pályázat keretében valósult meg. 

mna_logo bga_logo

Kapcsolódó hírek

Robotika verseny - WRO

Diego Morales -Indiana államminisztere