Határtalanul 2023 - Előkészítő óra

A kirándulásra való felkészülést már a tanév során elkezdtük. Az első világháború és a trianoni békeszerződés 7. osztályos történelem tananyag, a feldolgozás során külön kitértünk a délvidéki vonatkozásokra, különös figyelmet fordítottunk arra, hogy a Nagy-Magyarország térképen az elcsatolt területeken megkerestük azokat a helységeket, melyeket a kirándulás során felkerestünk. Hosszabban beszélgettünk a trianoni békéről, és már ekkor próbáltuk tudatosítani a gyerekekben, hogy olyan területeket fogunk felkeresni, melyek egykor Magyarországhoz tartoztak. Az is szóba került, hogy hogyan alakult a magyarság helyzete az azóta eltelt időszakban.

Az osztályok tanulóit a tervezett helyszínek szerint 4-5 fős csoportokra osztottuk, akik ppt. segítségével bemutatták a várható látnivalókat. Az első csoport Varasdról készített kiselőadást, amelyben bemutatta a város történelmét és a nevezetességeit. Programunkban szerepelt a Zrínyi család ősi székhelyének Csáktornyának a felkeresése, ezért a 2.csoport a család történetét vizsgálta és mutatta be. A 3. csoport a Cillei grófok családfáját kutatta és rövid beszámolón keresztül tájékoztatta az osztályt. A 4. csoport Maribor város nevezetességeiről készített prezentációt.

A következő csoport a szlovéniai magyarság központjáról Lendváról készített rövid ismertetőt és az utolsó csoportunk Bántornyáról és híres templomáról számolt be.

Ljubjanáról plakátot is készíttetettek az érintett osztályok, illetve a bemutatóórákon az internet segítségével feladatot oldottak meg.

Igyekeztünk összekötni a tankönyvek információit a kért kutatási témákkal, hogy lássák a gyerekek, ez a kirándulás az iskolai oktatásunk szerves része. Az osztályban tanító pedagógusok is a gyerekek segítségére voltak a szakóráikon. A kirándulás előtti héten szülő értekezletet tartottunk, a tudnivalók pontosítása miatt, ismertettük a részletes útitervet, programot.

 

A program a Határtalanul (HAT-KP1-1-2022/1-001451) pályázat keretében valósult meg. 

mna_logo bga_logo

Kapcsolódó hírek

Robotika verseny - WRO

Diego Morales -Indiana államminisztere